Overzicht

AI helpt bij afwijkingen in dicht borstweefsel

  • 18 oktober 2021

Onderzoekers van het UMC Utrecht hebben een geautomatiseerd systeem ontwikkeld dat nauwkeurig MRI-foto’s van borsten met dicht borstklierweefsel inspecteert. Het stuurt alleen foto’s met afwijkingen erop door naar de radioloog.

Uit de Nederlandse DENSE-studie blijkt dat een MRI-scan meerwaarde heeft bij dicht borstklierweefsel. Als dit standaard wordt in de screening van vrouwen met dicht borstklierweefsel, moeten er jaarlijks MRI-foto’s van ongeveer 40.000 vrouwen worden beoordeeld.

Om de werklast van radiologen te verminderen ontwikkelden de onderzoekers een geautomatiseerd systeem op basis van kunstmatige intelligentie (AI). Het systeem is nu ‘slim’ genoeg om 40 procent van de MRI-foto’s zonder afwijkingen eruit te halen. Daarbij miste het systeem geen enkele foto met een kwaadaardige borsttumor erop.

Het uiteindelijk doel is dat het systeem net zo slim wordt als een ervaren radioloog. Om dat te verwezenlijken is meer onderzoek nodig. Ook wordt het systeem verder getraind met andere MRI-foto’s en met de volgende screeningsrondes van de DENSE-trial.