MOLECULAIRE TUMORBOARDS

Bespreken genetische testuitslagen vraagt veel expertise

  • 6 min.
  • Beroepsuitoefening

Moleculaire tumorboards (MTB’s) bespreken de behandelopties voor patiënten met uitgezaaide tumoren aan de hand van DNA-analyse van biopten. Vaak volstaan genenpanels, maar hoe meer doelgerichte behandelingen er komen, hoe groter en breder de panels moeten zijn en dan kan whole genome sequencing (WGS) ook een goede optie zijn, zeggen leden van het MTB van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Om de week op woensdag om 8.00 uur haken specialisten van verschillende disciplines aan bij het online overleg van de moleculaire tumorboard.

In alle UMC’s en het AVL zijn de afgelopen jaren moleculaire tumorboards (MTB’s) opgericht. In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) bestaat het MTB nu drie jaar. Om de week op woensdag om 8.00 uur haken onder meer (regionale) internist-oncologen, pathologen, klinisch moleculair biologen in de pathologie (KMBP), laboratoriumspecialisten in de klinische genetica (LSKG) en klinisch genetici aan bij dit multidisciplinaire online overleg. De patiënten die besproken worden zijn ingebracht door internist-oncologen uit het LUMC of vanuit een ziekenhuis in de regio.

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?