Uitbreiding indicatie S-1

Nieuwe vergoedingsstatus Teysuno

  • 1 min.
  • Beroepsuitoefening

Mede dankzij Nederlands onderzoek1-4 heeft de EMA in 2022 het orale fluoropyrimidine S-1 (TeysunoR) goedgekeurd voor de behandeling van patiënten met gemetastaseerd colorectaal carcinoom voor wie het niet mogelijk is de behandeling met een ander fluoropyrimidine te vervolgen vanwege hand-voetsyndroom of cardiovasculaire toxiciteit. 

Portretfoto (kleur) Kees Punt
Mede dankzij Nederlands onderzoek van onder anderen prof. dr. Kees Punt is de vergoedingsstatus van Teysuno uitgebreid.
Beeld: Jeroen van Kooten

Per oktober 2023 heeft de CieBAG op aanvraag vanuit de beroepsgroep (cieOOM) akkoord gegeven voor een nieuwe vergoedingsstatus voor S-1 waardoor dit middel thans breed kan worden ingezet. Bij intolerantie van capecitabine of 5FU is er nu vergoeding voor een switch naar S-1 ongeacht de onderliggende tumorsoort of behandellijn.

Recent heeft een internationaal panel van medisch oncologen aanbevelingen gedaan voor het gebruik van S-1 in de dagelijkse praktijk.5 Samengevat luiden deze als volgt: Bij patiënten die pijn en/of functionele beperkingen ervaren ten gevolge van hand-voetsyndroom tijdens behandeling met capecitabine of 5-FU wordt een switch aanbevolen naar een volledige dosis S-1 (30 mg/m2 2 x daags als monotherapie en 25 mg/m2 in combinatietherapie) zonder voorafgaande dosisreductie van capecitabine/5-FU. Het heeft de voorkeur om S-1 te starten als de symptomen van hand-voetsyndroom zijn afgenomen tot ≤ graad 1.

&ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?