NORDICC-STUDIE TOEGELICHT

Risico darmkanker lager na screening met coloscopie

  • 2 min.
  • toppublicaties

Het risico op een darmkankerdiagnose is na 10 jaar lager voor mensen die uitgenodigd werden voor een darmkankerscreening middels coloscopie dan voor mensen die niet werden uitgenodigd. Screening had geen invloed op darmkankersterfte.

Foto (kleur) Evelien Dekker
Beeld: Fred van Diem

In de gerandomiseerde Nord-ICCstudie1 werden gezond veronderstelde mannen en vrouwen tussen de 55 en 64 jaar oud uit Polen, Zweden en Noorwegen uitgenodigd voor een eenmalige coloscopie als darmkankerscreening (n = 28.220). Deze groep werd vergeleken met een controlegroep die geen uitnodiging kreeg (n = 56.365). Het is de eerste gerandomiseerde studie naar het effect van darmkankerscreening middels coloscopie.

42 procent van de personen uit de studiegroep ging in op de uitnodiging en onderging een coloscopie om te screenen op darmkanker. Na een mediane follow-up van 10 jaar waren de risico’s op darmkanker volgens een intention-to-screenanalyse respectievelijk 0,98 procent (studiegroep) en 1,20 procent (controlegroep), een risicoreductie van 18 procent (risk ratio: 0,82 [95%-BI: 0,70-0,93]). Het risico op darmkankersterfte was niet significant verschillend (risk ratio: 0,90 [95%-BI: 0,64 1,16]). Het algemene sterfterisico was gelijk voor beide groepen.

&ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?