TIL-STUDIE TOEGELICHT

Tumor-infiltrerende lymfocyten effectief bij vergevorderd melanoom

  • 2 min.
  • toppublicaties

Uit een fase III-onderzoek naar de effectiviteit van tumorinfiltrerende lymfocyten (TIL) bij patiënten met een vergevorderd melanoom blijkt dat deze behandeling de progressievrije overleving flink verbetert.

Portretfoto (kleur) Sofie Wilgenhof
Beeld: Wim te Brake

Bij ongeveer de helft van de patiënten met een vergevorderd melanoom hebben PD-1-checkpointremmers geen effect. In dit onderzoek werd gekeken of een behandeling met tumorinfiltrerende lymfocyten (TIL) uitkomst kan bieden voor deze patiëntengroep. De studie werd op 10 september gepresenteerd op het ESMO-congres.1
In het multicenter onderzoek werden 168 patiënten met een niet-reseceerbaar melanoom met stadium IIIC of IV gerandomiseerd. Het merendeel van de geïncludeerde patiënten reageerde niet meer op PD-1-remmers. De helft van de patiënten kreeg TIL; de andere helft kreeg een standaardbehandeling met ipilimumab. Bij de patiënten in de TIL-groep werd een uitzaaiing weggenomen, waaruit tumorinfiltrerende lymfocyten werden geïsoleerd en opgekweekt. Vóór de terugplaatsing kregen de patiënten in de TIL-groep cyclofosfamide en fludarabine, gevolgd door toediening van interleukine-2.

&ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?