PROTOCOL PRIMAIRE TUMOR ONBEKEND

‘Regio’s kunnen PTO-zorgpad gaan optuigen’

  • 5 min.
  • Beroepsuitoefening

De NVMO heeft samen met de Nederlandse Vereniging Voor Pathologie (NVVP) een protocol met zorgpad ontwikkeld voor het diagnostische traject bij patiënten met PTO: Primaire Tumor Onbekend. Regionetwerken kunnen dit nu gaan vormgeven, vertellen internist-oncologen dr. Marieke Vollebergh (Antoni van Leeuwenhoek) en dr. Karin Beelen (Rijnstate) van de PTO-werkgroep.

Portretfoto (kleur) Marieke Vollebergh
Internist-oncoloog dr. Marieke Vollebergh
Beeld: André Jagt

Jaarlijks krijgen circa 1300 mensen de diagnose PTO: zij hebben uitzaaiingen zonder dat de primaire tumor wordt gevonden. De prognose is slecht: de helft van de patiënten overlijdt binnen twee maanden na diagnose, de overleving na een jaar is 17 procent. Twee derde van hen krijgt geen behandeling. Een IKNL-rapport van april 2020 pleitte voor betere zorg voor deze patiënten door landelijke kennisdeling, multidisciplinair overleg, samenwerking in (regionale) netwerken en meer wetenschappelijk onderzoek. ‘De zorg voor deze patiënten heeft ook aandacht in de politiek. Bovendien is er inmiddels de actieve patiëntenvereniging Missie Tumor Onbekend’, vertelt Vollebergh.

In de PTO-diagnostiek is recent de mogelijkheid tot whole genome sequencing (WGS) verwerkt. Voorwaarde van de verzekeraars voor vergoeding van deze uitgebreide diagnostiek is dat deze wordt aangevraagd door een centrum met een specifiek molecular tumor board (MTB). Tevens moet de

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?