Overzicht

BlaZIB-studie

‘Verhoog volumenorm blaasverwijdering naar minimaal 50 ingrepen’

  • 25 augustus 2023

Het onderzoek BlaaskankerZorg In Beeld (BlaZIB) is afgerond. Het doel van deze studie was inzicht geven in de kwaliteit van zorg in Nederland. Om dit te bereiken brachten onderzoekers de blaaskankerzorg in beeld vanaf het optreden van de eerste klachten tot en met een paar jaar na de diagnose en behandeling.

Met de data verzameld in de BlaZIB-studie zijn veel verschillende aspecten van de blaaskankerzorg onderzocht. Zo is bijvoorbeeld gekeken naar de associatie tussen het ziekenhuisvolume voor radiale cystectomie (blaasverwijdering) en de postoperatieve sterfte. Uit het onderzoek bleek de kans op postoperatieve sterfte pas af te nemen vanaf een jaarlijks volume van minimaal 30, terwijl de huidige richtlijnen een volumenorm aanhouden van 20. De BlaZIB-stuurgroep adviseert om de volumenorm op te hogen naar minimaal 50 ingrepen.
In een andere studie binnen BlaZIB is gekeken naar verschillen in toxiciteit, overleving en ziektevrije overleving van twee veel toegepaste vormen van chemoradiatie; een regiment met capecitabine en een met 5-FU als radiosensitizer. Er werden geen significante verschillen gevonden. Omdat chemoradiotherapie met capecitabine patiëntvriendelijker is (orale toediening, minder ziekenhuisbezoeken, minder radiotherapiebehandelingen), verdient chemoradiatie met capecitabine de voorkeur.
Binnen de BlaZIB-studie is verder onder meer gekeken naar de variatie in behandeling met neoadjuvante chemotherapie bij geopereerde patiënten en naar de variatie in het niet tumorgericht behandelen van patiënten met niet-gemetastaseerd spierinvasieve blaaskanker. Daarnaast zijn uitkomsten als overleving, kwaliteit van leven en de ervaringen van patiënten met betrekking tot bijvoorbeeld de informatievoorziening en besluitvorming, uitgebreid in kaart gebracht.
Alle resultaten uit de BlaZIB-studie zijn gebundeld in een rapportage, te vinden op iknl.nl.