Overzicht

Vaccinatie tegen coronavirus werkt goed tijdens behandeling solide tumoren

  • 4 oktober 2021

De meeste patiënten met een solide tumor waarvoor ze een behandeling krijgen met immuuntherapie en/of chemotherapie hebben een goede respons op het coronavaccin. De resultaten van de VOICE-studie zijn gepresenteerd op het congres van ESMO en worden binnenkort gepubliceerd in The Lancet Oncology.

In het totaal werden 503 patiënten met solide tumoren en 240 controles, allemaal partners van de patiënten, gevaccineerd met het Moderna mRNA-vaccin. Het onderzoek liet 28 dagen na de tweede vaccinatie geen verschil in reactie zien tussen patiënten en controles. Alle controles hadden seroconversie bereikt, en dat gold ook voor zeer veel patiënten: 99,3% voor immuuntherapie, 97,4% voor chemotherapie en 100% voor chemo-immuuntherapie.

De onderzoekers wilden ook weten of de respons bescherming biedt tegen het krijgen van COVID-19. Dat bleek bij de meeste deelnemers het geval: na de twee vaccinaties ontstond een adequate respons bij 93,1% van de patiënten die immuuntherapie kregen, 83,8% bij chemotherapie en 88,8% bij chemo-immuuntherapie. In de controlegroep werd een adequate respons gevonden bij 99,6%.