Overzicht

Uitgaven immuun- en doelgerichte therapie het hardst gestegen

Nieuw platform brengt kerncijfers dure geneesmiddelen in kaart

  • 15 juli 2024

De uitgaven aan immuun- en doelgerichte therapie voor de behandeling van kanker zijn tussen 2017 en 2022 verdubbeld. Dat blijkt uit kerncijfers die IKNL gepubliceerd heeft op het platform dure geneesmiddelen. Het platform geeft cijfers over de behandeling met dure geneesmiddelen, de patiëntpopulatie, overleving en uitgaven.

platform dure geneesmiddelen IKNL
Beeld: IKNL

De inzet van immuuntherapie en doelgerichte therapie is het hardst gestegen tussen 2017 en 2022 (met 53%). Dit geldt ook voor de uitgaven aan deze categorie. Tussen 2017 en 2022 zijn deze verdubbeld van 651 miljoen euro naar 1,3 miljard euro. Over een deel van de dure geneesmiddelen worden (vertrouwelijke) prijsafspraken gemaakt tussen het ministerie van VWS en farmaceuten. De werkelijke uitgaven per type middel zijn daardoor niet bekend, maar zijn lager dan hier weergegeven.

Dure geneesmiddelen worden vooral ingezet bij hematologische maligniteiten en voor de behandeling van solide tumoren in een gevorderd stadium. Bij verschillende kankersoorten waar dure geneesmiddelen worden toegepast is de overleving in de laatste jaren gestegen (zoals bij nietkleincellige longkanker), terwijl bij andere kankersoorten de toename in overleving beperkt is.

Alle kerncijfers zijn te vinden op iknl.nl/duregeneesmiddelen