Overzicht

Potentie van getrainde immuniteit voor behandeling van kanker

  • 26 november 2020

De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat het aangeboren immuunsysteem wel degelijk een geheugen heeft en ‘getraind’ kan worden . In twee publicaties in Cell , met een sleutelrol voor onderzoekers van het Radboudumc, is deze getrainde immuniteit onderzocht op potentie voor behandelingen tegen kanker.

In de eerste studie wisten de onderzoekers getrainde immuniteitseffecten van het ene individu naar het andere te verplaatsen door immuuncellen te transplanteren. Daarvoor trainden zij eerst het immuunsysteem van de donordieren door een stof uit schimmels - β-glucaan - in te brengen waarvan bekend is dat het het aangeboren immuunsysteem stimuleert.

In de tweede studie werd aangetoond dat de getrainde immuniteit veroorzaakt kan worden door een nanobiologic. Het resultaat was dat het immuunsysteem makkelijker kon doordringen in de directe omgeving van de tumor, wat een remmend effect heeft op de tumorgroei . Het kan wellicht ook andere behandelingen effectiever maken als een soort katalysator.