Overzicht

Transparantie over totstandkoming verlaagt prijzen kankermedicijnen

  • 11 februari 2022

De prijzen van dure kankermedicijnen kunnen behoorlijk dalen, terwijl de investeringen in R&D op peil blijven, als overheden en farmaceuten volledig transparant zijn over hun onderhandelingen en over de prijsopbouw, inclusief de kosten van R&D. Dat blijkt uit onderzoek van het NKI en de Universiteit van Amsterdam.

Symbolische illustratie (kleur) Medicijnprijzen
Beeld: Mireille Schaap

Tot nu toe wordt beleid om hoge medicijnprijzen aan banden te leggen voornamelijk gebaseerd op de opinie van deskundigen, zo bleek uit eerder gepubliceerd werk vanuit het NKI. Dit is het eerste gedragsonderzoek ter wereld waarin alternatieven voor de huidige wijze van prijsvorming empirisch zijn onderzocht.

De onderzoeksgroepen van Wim van Harten (Health Technology Assessment, NKI) en Theo Offerman (CREED, UvA) publiceerden de resultaten van dit onderzoek onlangs in Cancer Research Communications. Tegelijkertijd publiceren dezelfde auteurs in Cancer Discovery een visie-stuk waarin ze ervoor pleiten om beleidsvoorstellen om hoge medicijnprijzen aan banden te leggen, veel meer te baseren op empirisch onderzoek.