Overzicht

Stoppen met roken-webinars even effectief als fysieke sessies

  • 26 oktober 2020

Bewegen Werkt stapte tijdens de coronacrisis noodgedwongen over op de webinar ‘Binnen één dag van het roken af’ van Allen Carr. En wat blijkt: deze online trainingen blijken even effectief te zijn als de fysieke.

Menzis vergoedt de Allen Carr-methode, de zorgverzekeraar werkt hiervoor samen met Bewegen Werkt. Tijdens de coronapandemie konden de fysieke bijeenkomsten niet meer doorgaan, wel konden geïnteresseerden de webinar volgen.

Van de meer dan 120 online deelnemers is enkele maanden later ruim 53% van het roken af. Dat is in lijn met de resultaten van het onderzoek naar de Allen Carr-methode van prof. dr. Arie Dijkstra (UMC Groningen) uit 2014.1

Er zijn wel verschillen met de fysieke training. Sommige zijn echter eerder positief dan negatief. Mensen kunnen aan de webinar in principe anoniem deelnemen. Daarnaast wordt er meer gebruikgemaakt van een vervolgtraining, omdat die ook laagdrempeliger online te volgen is.


Referentie

  1. Dijkstra A, Zuidema R, Vos D, et al. The effectiveness of the Allen Carr smoking cessation training in companies tested in a quasi-experimental design. BMC Public Health. 2014 Sep 13;14:952.