Overzicht

Snellere MRI-scan prostaatkanker dankzij artificial intelligence

  • 18 juli 2021

Radioloog en onderzoeker Derya Yakar (UMC Groningen) heeft een subsidie van ruim 1 miljoen euro ontvangen voor onderzoek naar het verkorten van de duur van MRI-scans bij verdenking op prostaatkanker. Zij gaat hiervoor artificial intelligence gebruiken.

foto (kleur) FastMRI-project

Door aangepaste richtlijnen en toenemende vergrijzing zal de vraag naar MRI-scans bij verdenking van prostaatkanker sterk toenemen. Een dreigend tekort aan beschikbare MRI-scans kan worden voorkomen door de scantijd drastisch in te korten, zonder afbreuk te doen aan de beeldkwaliteit.

Met het FastMRI-project, een samenwerking tussen UMCG, Radboudumc, Universiteit Twente en Siemens Healthineers, streeft Yakar ernaar de duur van ongeveer 40 minuten met behulp van artificial intelligence terug te brengen tot 15 minuten. Aan de hand van een grote hoeveelheid MRI-scans van prostaten ontwikkelt ze een algoritme die de MRI-scanner als het ware ‘voedt’ met voorkennis, waardoor die veel sneller een scan kan invullen zonder aan kwaliteit te verliezen.