Overzicht

Onderzoek naar effecten microchirurgische operatie lymfoedeem na kanker

  • 11 oktober 2022

Maastricht UMC+ start in samenwerking met het Radboudumc en Erasmus MC een onderzoek naar een nieuwe techniek om kankergerelateerd lymfoedeem operatief te behandelen. Het gaat om een onderzoek naar de effectiviteit van de LVAoperatie (lymfoveneuze anastomose). 

In sommige gevallen kan lymfoedeem na kanker worden behandeld met een LVAoperatie. Hierbij worden de beschadigde lymfebanen worden verbonden met bloedvaten, zodat het lymfevocht wordt omgeleid. Hierdoor verminderen de klachten, is er minder therapie nodig ter verlichting van de klachten en kan de kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren. Onderzoek moet nu aantonen dat de behandeling werkt en kosteneffectief is ten opzichte van de huidige standaardbehandeling, zodat de behandeling wordt vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering.

Het onderzoek naar de LVAoperatie wordt gesubsidieerd (ter waarde van € 1,6 miljoen) vanuit de Subsidieregeling veelbelovende zorg van het Zorginstituut en ZonMW. Het Zorginstituut gaat de onderzoeksresultaten gebruiken om te beoordelen of deze behandeling bij deze groep patiënten vergoed kan worden uit het basispakket van de zorgverzekering.

De studie gaat in maart 2023 van start voor een periode van zes jaar. Voor de studie worden deelnemers gezocht. Iedere patiënt die na een kankerbehandeling klachten ervaart van lymfoedeem in een arm of been komt hiervoor in aanmerking.

Aanmelden kan via lymfoedeemstudie.plastischechirurgie@mumc.nl.