Overzicht

Onderzoek borstkankerscreening wint Wetenschaps- en Innovatieprijs 2021

  • 9 juli 2021

De DENSE-trial heeft de Wetenschaps- en Innovatieprijs 2021 van de Federatie Medisch Specialisten gewonnen. Uit het onderzoek blijkt dat borstkanker bij vrouwen met dicht borstklierweefsel veel beter is te detecteren met een MRI als aanvulling op het bevolkingsonderzoek borstkanker.

Foto (kleur) onderzoeksteam
V.l.n.r..: Carla van Gils, Wouter Veldhuis, Marije Bakker en Ruud Pijnappel

Bij de groep vrouwen met dicht borstklierweefsel is zeker 4 op de 10 aanwezige tumoren niet goed zichtbaar op het mammogram van het bevolkingsonderzoek. Volgens Jeroen Geurts, juryvoorzitter van de Wetenschaps- en Innovatieprijs 2021, is het onderzoek klinisch relevant en vernieuwend. De jury beschouwt het als een ‘gamechanger’ en daarom is het borstkankerscreeningsonderzoek gekozen tot winnaar.

De studie is opgezet vanuit het UMC Utrecht in samenwerking met het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, Albert Schweitzer Ziekenhuis, Maastricht UMC+, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Amsterdam UMC, Radboudumc, ZGT en Erasmus MC. Het onderzoeksteam bestond uit Wouter Veldhuis, Carla van Gils, Ruud Pijnappel, Stéphanie de Lange en Marije Bakker.