Overzicht

Ondanks chemotherapie toch zwanger na borstkanker

  • 19 oktober 2020

Een kwart van de jonge vrouwen die chemotherapie hebben ondergaan voor borstkanker in een vroeg stadium is binnen vijf jaar bevallen van een kind. Verreweg de meeste zwangerschappen ontstonden zelfs op natuurlijke wijze, zonder het gebruik van vóór de chemotherapie ingevroren eicellen. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van het Maastricht UMC+, waarop internist-oncoloog dr. Ingeborg Vriens onlangs is gepromoveerd.

beeld: Pixabay

In het Maastricht UMC+ wordt sinds 2008 een zogeheten fertiliteitspreservatieprogramma aangeboden aan patiënten. Doel van dat programma is om een eventuele kinderwens van vrouwen die met chemotherapie behandeld worden vanwege borstkanker, te vervullen.

In het programma kunnen toekomstige wensen, risico’s en opties zoals het invriezen van eicellen worden besproken. De wetenschappers volgden in een periode van 7 jaar 118 vrouwen die met chemotherapie werden behandeld voor borstkanker. In de onderzoeksperiode brachten 26 vrouwen 32 kinderen ter wereld. Daarvan zijn 30 zwangerschappen op natuurlijke wijze ontstaan.