Overzicht

NWO Stevinpremie voor immunoloog prof. dr. Ton Schumacher

  • 21 september 2020

Immunoloog en moleculair bioloog prof. dr. Ton Schumacher (Antoni van Leeuwenhoek), tevens hoogleraar Immuuntechnologie aan de Universiteit Leiden, krijgt de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap: de NWO Stevinpremie.

Schumacher ontrafelde een van de fundamentele basisvoorwaarden voor immuuntherapie tegen kanker, werkt nauw samen met klinische onderzoekers om immuuntherapie naar de patiënt te brengen en zette een aantal spin-off bedrijfjes op om te zorgen dat de therapieën die hij bedenkt er ook echt komen. Schumacher is ook aangesloten bij Oncode, het virtuele Nederlandse instituut voor kankeronderzoek.

Portretfoto (kleur) Ton Schumacher
Beeld: NWO | Studio Oostrum/Hollandse Hoogte

Met de 2,5 miljoen euro van de NWO Stevinpremie, een onderzoeksfinanciering die jaarlijks wordt toegekend aan onderzoekers die met hun onderzoek een grote maatschappelijke impact hebben, wil Schumacher een algoritme bouwen dat kan voorspellen of een T-cel in staat is om kankercellen te herkennen. Dit soort kennis zou kunnen worden gebruikt om bijvoorbeeld in het bloed van een patiënt te bepalen of er T-cellen zijn die specifiek zijn kankervorm kunnen herkennen.