Overzicht

Nieuwe technologie voor verbeterde opsporing van klinisch relevante chromosomale herschikkingen in tumoren

  • 21 juni 2021

De onderzoeksgroep van Wouter de Laat (Hubrecht Institute, UMC Utrecht) ontwikkelde, samen met biotechnologiebedrijf Cergentis en lymfoomexperts van vijf Nederlandse ziekenhuizen, een nieuwe technologie voor verbeterde detectie van klinisch relevante chromosomale herschikkingen in tumoren.

Onderzoek de Laat 1

De technologie genaamd FFPE-TLC stelt onderzoekers in staat translocaties en andere chromosomale herschikkingen met verhoogde sensitiviteit en specificiteit te detecteren. Daarnaast ontwikkelden ze het PLIER-algoritme, dat de detectie van deze veranderingen in het genetisch materiaal van patiënten automatiseert.

Onderzoek de Laat 2

De studie, gepubliceerd in Nature Communications, analyseert 149 tumormonsters van patiënten met lymfoom en toont aan dat FFPE-TLC duidelijke voordelen heeft ten opzichte van het momenteel vaak gebruikte FISH. FFPE-TLC levert niet alleen meer informatie op, het laat ook een betere gevoeligheid en hogere resolutie zien.

Onderzoek de Laat 3

De methode belooft niet alleen de diagnostiek van lymfoom te verbeteren maar kan ook relevant zijn voor het opsporen van herschikkingen bij andere kankersoorten.