Overzicht

Nederland en Scandinavië gaan samenwerken in precisiegeneeskunde bij kanker

  • 14 december 2021

Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland gaan in samenwerking met Nederlandse centra vergelijkbare klinische studies opzetten als de pionierende Nederlandse DRUP-studie.

DRUP (Drug Rediscovery Protocol) is een landelijke studie van het Center for Personalized Cancer Treatment waarin kleine groepjes patiënten met gemetastaseerde tumoren, voor wie geen behandelingen meer beschikbaar zijn, worden behandeld met precisiegeneesmiddelen of immuuntherapieën die al op de markt zijn voor andere tumorsoorten.

De Scandinavische partners, verenigd in de Nordic Precision Medicine Trial Network, gaan hun studies op dezelfde manier opzetten als DRUP, definiëren vergelijkbare klinische eindpunten en gaan hun data delen. De patiëntencohorten zullen worden opgenomen in een gezamenlijke database, waarin ook de Nederlandse DRUP-cohorten zijn opgenomen.

Nu Nederland en Scandinavië hun krachten hebben gebundeld, is sprake van een totale bevolking van zo’n veertig miljoen mensen. En dat is goed nieuws voor patiënten, onderzoekers en industriële partners.