Overzicht

Nauwelijks verschil in overleving tussen cisplatine en carboplatine bij gemetastaseerd blaascarcinoom

  • 10 december 2021

Het verschil in overlevingswinst tussen de twee voornaamste soorten chemotherapie bij patiënten met gemetastaseerd blaascarcinoom is zeer gering. Dat blijkt uit een retrospectieve studie die recent in European Urology Focus verscheen.

Het cohort bestond uit 359 patiënten die tussen 2016 en 2019 in Nederland zijn gediagnostiseerd met primair gemetastaseerd blaascarcinoom en behandeld met cisplatine- of carboplatinebevattende chemotherapie gebaseerd op gegevens uit de NKR. Uit de statistische analyses bleek dat twee jaar na diagnose de overlevingswinst van patiënten behandeld met cisplatine ten opzichte van carboplatine slechts twee maanden was. In het eerste jaar was dit slechts 0,2 maanden.

Volgens Europese behandelrichtlijnen is cisplatine-bevattende chemotherapie de voorkeursbehandeling, omdat deze verondersteld wordt een betere overleving te geven ondanks verhoogde toxiciteit. Niet alle patiënten die met chemotherapie worden behandeld komen echter in aanmerking voor cisplatine, bijvoorbeeld patiënten met contra-indicaties zoals een verminderde nierfunctie.

Lees het bericht op IKNL.nl »

Lees het onderzoek in European Urology Focus »