Overzicht

Landelijk expertiseplatform voor Primaire Tumor Onbekend gestart

  • 9 juli 2021

Recentelijk is het expertiseplatform voor Primaire Tumor Onbekend opgericht. Het is de eerste stap naar landelijke afstemming om de zorg te verbeteren voor mensen met uitzaaiingen waarbij de bron niet is gevonden. Het platform heet CUPP-NL, als afkorting van Cancer of Unknown Primary Platform – the Netherlands.

De helft van de patiënten met de diagnose Primaire Tumor Onbekend (PTO) is binnen twee maanden na het eerste ziekenhuisbezoek overleden. Het platform wil de multidisciplinaire samenwerking tussen zorgprofessionals, onderzoekers en patiëntenorganisaties versterken, en een plek creëren om advies te vragen over bijvoorbeeld aanvullende diagnostiek, DNA-onderzoek op tumorweefsel en tumorgerichte behandelingen.

De intentie is om onder andere een expertpanel te starten voor second opinions en doorverwijzing naar PTO-poliklinieken. Ook wil CUPP-NL zich inzetten voor een infrastructuur voor onderzoek, zodat de gegevens van patiënten uit het hele land gebruikt kunnen worden voor de zoektocht naar betere behandelingen.