Overzicht

KNAW kiest drie nieuwe leden uit de oncologie

  • 7 mei 2021

Moleculair bioloog dr. Vishva Dixit, patholoog prof. dr. Pancras Hogendoorn en immunoloog prof. dr. Ton Schumacher (foto) zijn gekozen tot nieuwe leden van KNAW. De nieuwe Akademieleden zullen op 13 september 2021 worden geïnstalleerd.

Portretfoto (kleur) Ton Schumacher
beeld: NKI

Dixit is een pionier op het gebied van apoptose en ontstekingssignalering. Hij is verantwoordelijk voor talrijke wetenschappelijke doorbraken rond de ontdekking en karakterisering van regulatoren van apoptose. In 1997 ruilde hij zijn hoogleraarschap aan de University of Michigan Medical School in voor een functie als vicepresident bij Genentech.

Hogendoorn is hoogleraar Pathologie in Leiden en internationaal bekend vanwege zijn moleculair-genetisch en klinisch-pathologisch onderzoek aan boten wekedelentumoren. Zijn werk leidde tot precisiediagnostiek en -behandeling voor patiënten die voorheen nauwelijks therapeutische opties hadden. Ook leverde hij een bijdrage aan de verbetering van classificatie, onderzoek en zorg op dit gebied.

Schumacher, hoogleraar Immuuntechnologie in Leiden en groepsleider Moleculaire Oncologie en Immunologie bij het NKI en Oncode Institute, deed verschillende ontdekkingen die van belang zijn voor de behandeling van kanker met immuuntherapie. Hij staat internationaal bekend om zijn technologische vernieuwing en heeft een groot talent om fundamentele ontdekkingen die voortkomen uit innovaties in de kliniek te laten landen.