Overzicht

Kankerpatiënt hoeft geen leveroperatie dankzij nieuwe bestralingstechniek

  • 8 oktober 2020

Bestralingskliniek Maastro in Maastricht heeft een nieuwe techniek ontwikkeld waardoor een aantal kankerpatiënten met levermetastasen geen operatie meer hoeft te ondergaan. Dankzij de bestralingstechniek, waarbij beweging van de lever wordt stilgelegd via gecontroleerde ademhaling, is de kans aanzienlijk dat de metastasen verdwijnen.

Maastro is het enige radiotherapiecentrum dat de geavanceerde breath hold techniek toepast bij de bestraling van levertumoren en -metastasen. Het team heeft ee n geavanceerde technologie ontwikkeld: enerzijds wordt een machine gebruikt die zuurstof toedient en anderzijds een systeem dat voortdurend de oppervlakte van borstkas en buik scant om de diepte van de inademing te controleren.

Door het speciale zuurstofapparaat wordt de ademhaling tijdens de bestraling stilgelegd, waardoor een patiënt wel meer dan 90 seconden de adem kan vasthouden. Bij het bestralen van metastasen in de lever wordt stereotactische bestraling toegepast, waarmee op een klein gebied een zeer hoge dosis wordt gegeven.