Overzicht

Kankercel houdt immuunsysteem op afstand

  • 14 december 2021

Onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek hebben een signaalstof ontdekt die van groot belang lijkt bij het op afstand houden van afweercellen door tumoren. Hun bevindingen verschenen onlangs in Cell Reports.

Eén jaar na zijn komst in het Nederlands Kanker Instituut ontdekte dr. Wouter Moolenaar de signaalstof LPA. LPA zet cellen aan om te delen en werd dus al snel in verband gebracht met kanker. Japanse onderzoekers ontdekten tien jaar later dat het enzym autotaxine de hoofdproducent ervan is.

Moolenaar en zijn collega’s ontdekten na twee decennia aan onderzoek naar autotaxine dat tumorcellen T-cellen wegsturen met behulp van datzelfde autotaxine. Zoals insectenspray muggen weert, zo houdt autotaxine T-cellen op afstand, waardoor tumorcellen ongestoord kunnen blijven delen.

Met de kennis van onder meer het Nederlands Kanker Instituut is een autotaxine-remmer ontwikkeld. Een eerste onderzoek in gezonde vrijwilligers wordt momenteel afgerond, begin volgend jaar start een studie bij patiënten met pancreascarcinoom.