Overzicht

Herintroductie T-VEC-therapie bij recidief melanoom blijkt effectief

  • 10 juni 2022

Melanoompatiënten die eerder virale therapie met T-VEC kregen, kunnen baat hebben bij herintroductie van deze therapie zodra er sprake is van recidief. Dat tonen de resultaten van een onderzoeksgroep onder leiding van oncologisch chirurg dr. Alexander van Akkooi (Antoni van Leeuwenhoek).

Alexander van Akkooi
Alexander van Akkooi
Beeld: AVL

Vijf patiënten met melanoom in stadium IIIb, IIIc of IVa (mediane leeftijd 72,1 jaar) namen deel aan de studie. Ze waren eerder behandeld met gemodificeerd herpes simplex 1-virus talimogene laherparepvec (T-VEC), een virus dat zichzelf vermenigvuldigt in de gastheercel en dat GM-CSF aanmaakt. Hierna vertoonden ze een complete respons. 

Ten tijde van de studie hadden de patiënten metastasen in de onderste ledematen. Alle vijf patiënten bereikten opnieuw een complete respons nadat ze de monotherapie met T-VEC hadden hervat. Dit bleek uit histologisch onderzoek, PET- en CT-scans. Eén patiënt ontwikkelde een tweede recidief. Die krijgt momenteel nog een behandeling met T-VEC.

Alle patiënten vertoonden bijwerkingen van graad 1, zoals vermoeidheid, griepachtige symptomen en pijn op de injectieplaats.

In dit artikel van Medische Oncologie vertelt dr. Van Akkooi meer over T-VEC.