Overzicht

ESMO Guidelines Bladder Cancer 2021

  • 20 december 2021

Voor de blaascarcinoomrichtlijn wordt in Nederland gebruikgemaakt van internationale richtlijnen, met name van de EAU en ESMO. Onlangs werd de nieuwe versie van de Bladder Cancer: ESMO Clinical Practice Guideline for diagnosis, treatment and follow-up gepubliceerd.

De richtlijn biedt belangrijke aanbevelingen voor diagnose, stadiëring en behandeling van blaascarcinoom, waaronder aanbevelingen gepersonaliseerde behandeling. Alle aanbevelingen zijn opgesteld door een multidisciplinaire groep deskundigen en gebaseerd op de laatste beschikbare wetenschappelijke gegevens en de deskundige meningen van auteurs.

Vanuit Nederland heeft internist-oncoloog dr. Michiel van der Heijden (Antoni van Leeuwenhoek) bijgedragen aan de richtlijn. Op de website van ESMO zullen belangrijke updates van de richtlijn geplaatst worden als eUpdate.


Referentie
Powles T, Bellmunt J, Comperat E, etl al.; ESMO Guidelines Committee. Bladder cancer: ESMO clinical practice guideline for diagnosis, treatment and follow-up. Ann Oncol. 2021:S0923-7534(21)04827-4.