Overzicht

LCG-alert in samenwerking met de NVMO

Tekort aan etoposide: UPDATE 29 augustus

  • 23 augustus 2024

Update 29 augustus: Vanwege nieuwe leveringen die mede dankzij het Europese solidariteitsmechanisme verkregen zijn, kan het eerder verzonden rode alert met betrekking tot het tekort aan etoposide worden ingetrokken. In samenwerking met het Europees medicijnagentschap (EMA) is ervoor gezorgd dat additionele leveringen van etoposide uit andere Europese lidstaten beschikbaar zijn voor Nederlandse patiënten.

Beeld: AdobeStock

Bericht 23 augustus: In Nederland is sprake van een zeer ernstig tekort aan etoposide voor intraveneuze toediening. Etoposide is momenteel niet of onvoldoende beschikbaar, er geldt daarom een sterk besparend behandeladvies. Naar verwachting zal dit tot in ieder geval eind september duren.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG) heeft op 16 augustus 2024 een behandeladvies opgesteld. Deze alert is opgesteld in samenwerking met onder andere de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose, de Nederlandse Internisten Vereniging, de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie en de Nederlandse Vereniging voor Hematologie.

Met een tekortenbesluit van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) mag het medicijn etoposide uit het buitenland gehaald worden. Deze maatregel voorziet niet in de behoefte, omdat etoposide ook in andere Europese landen beperkt beschikbaar is. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft het Europees medicijnagentschap EMA op de hoogte gesteld van het tekort. Het EMA onderzoekt de situatie in andere Europese landen en brengt in kaart of er toch nog voorraden zijn die naar Nederland kunnen komen.

De oorzaak van het medicijntekort zijn problemen met de productie en distributie bij de fabrikanten. Lees meer over het behandeladvies op de website van het CBG.