Overzicht

Lasker~Koshland Special Achievement Award

Emeritus hoogleraar Piet Borst onderscheiden met Amerikaanse prijs

  • 5 oktober 2023

Piet Borst, emeritus hoogleraar Klinische biochemie en Moleculaire biologie, is onderscheiden met de vooraanstaande Lasker~Koshland Special Achievement Award voor biomedisch onderzoek. 

Em. prof. dr. Piet Borst
Beeld: Martin Hogeboom

Borst, voormalig directievoorzitter in het NKI-AVL, ontving de onderscheiding op 29 september jl. tijdens een galaceremonie in New York ter ere van zijn 50-jarige carrière in de wetenschap. Zo deed hij baanbrekende ontdekkingen op verschillende vakgebieden, van parasitologie tot oncologie. Borst ontdekte bijvoorbeeld hoe kankercellen resistent worden tegen chemotherapie. Verder heeft hij volgens de organisatie van de Award het Nederlands Kankerinstituut internationaal op de kaart gezet.

Drieëntwintig jaar lang schreef Borst een maandelijkse column voor NRC Handelsblad, waarin hij besprak hoe wetenschap de maatschappij ten goede komt en hij tegen wetenschappelijke desinformatie vocht.

De Lasker-Koshland Award wordt wel de Amerikaanse Nobelprijs genoemd. Met de prijs is 250.000 dollar gemoeid. In 2002 kreeg de Nederlands-Amerikaanse Pim Kolff, uitvinder van de kunstnier en het kunsthart, de onderscheiding.

In 1999 ging Borst met pensioen en werd staflid van het NKI-AVL. Dat is hij tot op de dag van vandaag. In 2007 werd Borst benoemd tot honorary Commander of the Order of the British Empire.