Overzicht

Dutch Oncology COVID-19 consortium: uitkomsten patiënten met kanker en COVID-19

  • 26 november 2020

Patiënten met een hematologische maligniteit of longcarcinoom hebben een verhoogd risico op een slechtere uitkomst van COVID-19. Dat blijkt uit een analyse van data van het landelijk register van het Dutch Oncology COVID-19 consortium.

Foto (kleur) Corona-virus
beeld: Pixabay

Tussen 27 maart en 4 mei 2020 werden 442 patiënten met COVID-19 en een diagnose van of behandeling voor kanker in de afgelopen 5 jaar in het register opgenomen. In deze eerste analyse, gepubliceerd in European Journal of Cancer, werden 351 patiënten geïncludeerd, van wie 114 patiënten overleden.

Hogere leeftijd (≥ 65 jaar), mannelijk geslacht, eerdere of andere maligniteit, actieve diagnose van hematologische maligniteit of longcarcinoom bleken onafhankelijke risicofactoren voor een fatale afloop van COVID-19. Tijdens de aanhoudende COVID-19-pandemie moeten deze kwetsbare patiënten blootstelling aan SARS-CoV-2 vermijden, stellen de auteurs. Tegelijkertijd kan worden overwogen om de behandeling aan te passen en deze patiënten prioriteit te geven bij vaccinatie.