Overzicht

Dr. Tanja Vogel: ‘Meer aandacht voor gevaren van de zon is nodig’

  • 21 juni 2021

Melanoom is de snelst stijgende vorm van kanker in de leeftijdsgroep van 30 tot 60 jaar. Ook dermatoloog dr. Tanja Vogel (Medisch Spectrum Twente) maakt zich daar zorgen om. Ze startte daarom samen met haar collega’s een (online) campagne om de gevaren van de zon onder de aandacht te brengen.

Foto (kleur) Tanja Vogel
Beeld: MST

Tot voor kort was er jaarlijks vanuit de NVDV een Huidkankerdag waarop mensen laagdrempelig hun moedervlekken konden laten checken. ‘We merkten dat die dag een beetje werd "misbruikt" door mensen die zichzelf jaarlijks lieten controleren, en daar was de dag juist niet voor bedoeld’, vertelt Vogel. Vorig jaar werd daarom besloten om het anders aan te pakken, maar door het coronavirus kwam dat er niet van.

Vogel vroeg zich dit voorjaar af of ze binnen het MST iets konden doen met de zon. En zo ontstond de Zon Awareness Week, die plaatsvond tussen Hemelvaart en Pinksteren. Vogel: ‘Hierin wilden we vooral focussen op de gevaren van de zonkracht en zonverbranding.’ Aangezien hun doelgroep jonge mensen was, lag een campagne via sociale media voor de hand. Op het Instagramaccount van de afdeling Dermatologie van het MST ‘teamderma’ werden in de bewuste week berichten over de gevaren van de zon geplaatst, die vervolgens ook op de kanalen van het ziekenhuis werden doorgeplaatst.

Vogel was verantwoordelijk voor de medisch-inhoudelijke kant van de campagne, de doktersassistenten hebben het overgrote deel van het werk gedaan. ‘Alle lof gaat wat mij betreft naar hen, vooral naar Beate Jonker.’ Hoe kijkt Vogel terug op de campagneweek? ‘We hebben veel positieve reacties gekregen. We hopen natuurlijk dat we een aanzienlijke populatie jonge mensen hebben bereikt. En dat ze er iets van hebben opgestoken, zodat we minder 40-minners met huidkanker in de spreekkamer zien.’