Overzicht

CirGuidance naar circulerende tumorcellen bij blaaskanker wint Merit Award

  • 21 juni 2021

Dr. Nick Beije, internist-oncoloog in opleiding bij het Erasmus MC, heeft dit voorjaar een Merit Award van de ASCO Foundation ontvangen voor de CirGuidance-studie die binnen DUOS heeft gelopen.

De studie richtte zich op de lastige beslissing om patiënten met spierinvasieve blaaskanker chemotherapie voorafgaand aan de operatie te geven. In de studie, die in vijftien Nederlandse ziekenhuizen liep, werd voor de operatie In het bloed gekeken naar circulerende tumorcellen Afhankelijk daarvan werd beslist of er wel of geen neoadjuvante chemotherapie zou worden gegeven.

Patiënten bij wie geen circulerende tumorcellen in het bloed aantoonbaar waren, blijken waarschijnlijk maar weinig baat te hebben bij neoadjuvante chemotherapie. Daarnaast werden er aanwijzingen gevonden dat patiënten die wél aantoonbare circulerende tumorcellen hadden, waarschijnlijk baat hebben bij neoadjuvante chemotherapie.

De Merit Awards worden jaarlijks toegekend aan oncologen in opleiding die eerste auteur zijn van een hoog scorend abstract op ASCO.