Overzicht

Betrokkenheid juiste expertise ontbreekt nog te vaak

  • 22 september 2020

Op 29 juni 2020 verscheen het rapport Sarcomenzorg in Nederland van het IKNL in samenwerking met experts en patiënten. Hieruit blijkt dat bij een op de drie patiënten niet de juiste expertise betrokken wordt bij de behandeling.

SONCOS stelt elk jaar normen op om de multidisciplinaire kankerzorg verder te verbeteren. In de laatste editie zijn de normen rondom de zorg voor patiënten met een sarcoom aangescherpt. Zo moeten alle patiënten voortaan worden besproken met een expertisecentrum.
En ziekenhuizen die operaties voor sarcomen doen, moeten er daarvan minstens twintig per jaar uitvoeren. De Dutch Sarcoma Group, het Patiëntenplatform Sarcomen en IKNL wijzen naar aanleiding van dit rapport op het belang van regionale afspraken. Ziekenhuizen moeten met het expertisecentrum in de regio overleggen over herverdeling en verwijzing van patiënten. Voor de zeer zeldzame subgroepen zijn afspraken op landelijk niveau wenselijk. 

Niet iedere patiënt hoeft verwezen te worden, maar centraal staat dat elke patiënt besproken dient te worden met een expertisecentrum, zodat patiënten met een sarcoom overal in Nederland de best mogelijke zorg krijgen.