Overzicht

7 miljoen euro voor Nederlands onderzoek naar therapieresistentie

  • 10 september 2021

PERSIST-SEQ, een nieuw internationaal consortium van academische en industriële experts op het gebied van kankeronderzoek, gaat de komende vijf jaar intensief onderzoeken waarom kanker na behandeling vaak alsnog terugkomt.

Negentig procent van de mensen die overlijdt aan kanker reageert goed op de eerste behandeling, maar overlijdt alsnog wanneer de kanker terugkeert. In deze gevallen is de tumor vaak resistent geworden voor de behandeling die eerst wel aansloeg.

Met behulp van single-cell sequencing en organoïde technologie hopen de onderzoekers deze vraag op cellulair niveau te beantwoorden en hiermee te verklaren waarom kanker na behandeling in verschillende weefseltypes terugkeert en waarom de opnieuw verschenen tumorcellen sneller groeien.

Het consortium wordt geleid door het Nederlandse Oncode Institute en AstraZeneca. Stichting Lygature is verantwoordelijk voor het programmamanagement en communicatie. De financiering van 7 miljoen euro wordt verstrekt door het Europese Innovative Medicines Initiative (IMI).