IMMUNOFENOTYPERING

‘Reden tot hoop voor immuuntherapie bij pancreascarcinoom’

  • 4 min.
  • Promotie

Hoewel immuuntherapie bij veel soorten kanker succesvol is gebleken, zijn de resultaten bij pancreascarcinoom tot nu toe tegengevallen. Met zijn onderzoek laat dr. Thomas Brouwer (LUMC, Leiden) zien dat in de micro-omgeving van alvleeskliertumoren wel een tumorspecifieke immuunreactie gaande lijkt. Daarnaast ziet hij dat de tumorcellen zeer gevoelig zijn voor een oud chemotherapeuticum.

Portret (kleur) Thomas Brouwer en promotie
Beeld: Pixel Pakhuys (bewerking) | LUMC

Patiënten met pancreascarcinoom hebben slechte vooruitzichten, met een vijfjaarsoverleving van minder dan 10 procent. ‘De ziekte wordt vaak pas in een laat stadium gediagnosticeerd, als er al uitzaaiingen zijn of vaatingroei is, waardoor het moeilijk te behandelen is’, vertelt Brouwer. Er is dan ook grote behoefte aan nieuwe systemische behandelingen.

Afweercellen in de micro-omgeving

In klinische studies was immuuntherapie bij pancreascarcinoom tot nu toe weinig succesvol. Brouwer: ‘Uit preklinisch onderzoek zijn er wel wat lichtpunten, maar die hebben zich nog niet vertaald naar de kliniek. Immuuntherapie is wel effectief bij tumorsoorten met een hoge mutatielast, zoals longkanker en melanoom, of in tumoren die mismatch repair-deficiënt zijn zoals in een bepaalde groep van darmkankerpatiënten. Pancreascarcinoom heeft helaas een lage mutatielast en mismatch repair-deficiëntie komt maar bij 1 procent van de patiënten voor.

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?