DARMBACTERIËN BEÏNVLOEDEN KANKERBEHANDELINGEN

‘Het mooie is dat je het microbioom kunt veranderen’

  • 5 min.
  • Wetenschap

Bij oncologische behandelingen blijkt het microbioom in de darmen op allerlei manieren een rol te spelen. Zo toont recent onderzoek aan dat de samenstelling van het microbioom invloed heeft op de effectiviteit van immuuntherapie met checkpointremmers. Daarnaast kan een disbalans in de darm-flora een grote risicofactor zijn voor graft-versus-hostziekte bij hematologische kanker.

Portretfotos (kleur) Laura Bolte, Mette Hazenberg & Geke Hospers
Beeld: UMCG, Amsterdam UMC & Piet Nienhuis

Darmbacteriën staan steeds meer in de schijnwerpers in de medische wereld. Prof. dr. Geke Hospers, internist oncoloog in het UMCG, kreeg al vroeg interesse in het microbioom. Rond 2012 startte de COLIPI-studie met verzameling van bloed en fecesmonsters bij patiënten die behandeld werden voor melanoom met ipilimumab, en later ook nivolumab en pembrolizumab of een combinatie van ipilimumab en nivolumab.

‘We begonnen destijds met het verzamelen van patiëntenmateriaal omdat we veel darmontstekingen zagen bij melanoompatiënten die we behandelden met immuuntherapie’, blikt Hospers terug. Met patiënten uit andere cohorten erbij kwam het totale aantal datasets dat in een internationale studie werd geïncludeerd op ongeveer 200 patiënten. Promovenda Laura Bolte analyseerde samen met anderen de samenstelling en functie van het microbioom van deze patiënten. De onderzoekers ontdekten dat patiënten met relatief veel &ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?