FOCUS4-TRIAL TOEGELICHT

Klein positief effect adavosertib bij mCRC

  • 2 min.
  • Toppublicatie uitgelicht

De multicenter fase II-trial FOCUS4 laat zien dat een behandeling met de tyrosinekinaseremmer adavosertib de progressievrije overleving van patiënten met gemetastaseerd colorectaal carcinoom met zowel TP53- als RAS-mutaties verbetert in vergelijking met actieve monitoring.

Portretfoto (kleur) Jeanine Roodhart
Beeld: UMC Utrecht

Bij patiënten met een gemetastaseerd colorectaal carcinoom die zowel TP53- als RAS-mutaties hebben worden er afwijkingen in de DNA-replicatie gezien die de tumor mogelijk gevoelig maken voor remming van WEE1, een kinase met een centrale rol in de regulering van de celcyclus. Daarom werd in deze fase II-trial FOCUS4 getest of de tyrosinekinaseremmer adavosertib een effectieve behandeling is voor deze patiëntengroep.

Binnen het FOCUS4-cohort werden 718 patiënten uit 25 Britse ziekenhuizen met een nieuw gediagnosticeerde, gemetastaseerd colorectaal carcinoom geregistreerd. Van deze patiënten hadden er 151 zowel TP53- als RAS-mutaties en toonden na 16 weken eerstelijnsbehandeling met doublet chemotherapie stabiele ziekte of respons. Hiervan werden 69 patiënten gerandomiseerd: 44 patiënten werden in een cyclus van drie weken behandeld met adavosertib en 25 patiënten werden actief gemonitord zonder verdere behandeling.

&ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?