NEOADJUVANTE IMMUUNTHERAPIE IN DE BEHANDELING VAN COLONCARCINOOM

Meer baat van immuuntherapie in vroeg ziektestadium

  • 4 min.
  • Promotie

Neoadjuvante immuuntherapie geeft indrukwekkende resultaten bij mensen met vroeg stadium coloncarcinoom, blijkt uit onderzoek van dr. Myriam Chalabi. Alle patiënten met microsatelliet-instabiele tumoren vertoonden respons, alsook een kwart van de patiënten met microsatelliet-stabiele tumoren. Dit is een eerste stap richting verandering van de standaardbehandeling, denkt Chalabi.

3D-cover (kleur) promotie Myriam Chalabi
Beeld: Studio Vandaar (omslag), Pixel Pakhuys (bewerking)

Immuuntherapie wordt al toegepast bij patiënten met mismatch repair deficiënt (dMMR) gemetastaseerd coloncarcinoom. Maar niet bij alle patiënten met dMMR-tumoren geeft het goede resultaten, evenmin als bij patiënten met mismatch repair proficiënte (pMMR) tumoren. ‘Er waren aanwijzingen dat hoe eerder in het ziektestadium je immuuntherapie geeft, hoe groter de kans is dat het zal werken. Met de NICHE-studie waren we de eersten die dat gingen doen bij vroeg stadium coloncarcinoom, bij zowel dMMR- als pMMR-tumoren’, aldus dr. Myriam Chalabi (Antoni van Leeuwenhoek, Amsterdam).

100 procent respons

In de NICHE-studie kregen de patiënten in wachttijd tot de operatie twee kuren immuuntherapie (nivolumab + ipilimumab).1 De respons overtrof Chalabi’s verwachtingen. ‘Met name bij de dMMR-tumoren zagen we respons bij alle patiënten die behandeld werden. Van de eerste twintig patiënten vertoonde 60 procent een complete

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?