Overzicht

Zoutbeperkt eten helpt tegen schadelijke bijwerking kankergeneesmiddel

  • 14 december 2022

Onderzoek van het Erasmus MC Kanker Instituut toont aan dat een zoutbeperkt voedingspatroon kan voorkomen dat patiënten een te hoge bloeddruk krijgen van antikankermiddelen met VEGF-remmers.

 

Leni van Doorn (links) en Jorie Versmissen
Beeld: Esther Morren

Dr. Leni van Doorn (verpleegkundig specialist) en dr. Jorie Versmissen (internistklinisch farmacoloog) publiceerden de studie in British Journal of Cancer. 

Deze studie is een van de weinige die het effect van leefstijlinterventies op de cardiovasculaire bijwerkingen van kankertherapieën prospectief onderzocht. 

Van Doorn en Versmissen onderzochten 49 mensen, van wie er 16 een te hoge bloeddruk kregen door de VEGF-remmers. Zij volgden het zoutarme dieet (van minder dan 4 gram zout per dag). Na verloop van tijd nam de hoge bloeddruk af met gemiddeld 7 millimeter kwikdruk (mmHg). Twaalf patiënten hadden genoeg aan de zoutarme voeding en hoefden geen extra medicatie te slikken. Twee deelnemers konden de bloeddrukverlagende medicatie verlagen en in de loop van de studie zelfs staken.