Overzicht

Welke mechanismen zorgen voor APOBEC-geïnduceerde mutaties bij mammacarcinoom?

  • 16 mei 2022

APOBEC-enzymen lijken de progressie van een agressieve vorm van mammacarcinoom te stimuleren. Geneticus prof. dr. John Martens (Erasmus MC) gaat uitzoeken welke mechanismen deze enzymen aandrijven. Ook wil hij behandelopties voor APOBEC-gedreven tumoren onderzoeken. 

Prof. dr. John Martens
Prof. dr. John Martens (Erasmus MC)
Beeld: Esther Morren

Normaal beschermen APOBEC-enzymen het lichaam tegen binnendringende virussen door het DNA hiervan te muteren. Maar bij mammacarcinoom hebben deze enzymen een ander effect. Uit eerder onderzoek blijkt dat de mutaties van APOBEC-enzymen ervoor zorgen dat een agressieve vorm van borstkanker zich verder ontwikkelt. Het is niet duidelijk waarom tumoren deze enzymen produceren. 

Prof. dr. Martens heeft een ERC Advanced Grant van 2,5 miljoen euro ontvangen om hier onderzoek naar te doen. Verder gaat hij onderzoeken hoe APOBEC-gedreven tumoren het immuunsysteem beïnvloeden en of het helpt om deze tumoren te behandelen met immuuntherapie. Daarnaast gaat hij bekijken of een mutatie in het BRCA1- of BRCA2-gen kan bijdragen aan behandeling. Tumoren met een mutatie in een van deze genen hebben namelijk zelden APOBEC-geïnduceerde mutaties.