Overzicht

Oratie Gabe Sonke

‘We kunnen miljoenen euro’s besparen met onderzoek naar gepast gebruik’

  • 24 oktober 2022

Onderzoek naar gepast gebruik moet plaatsvinden vóór de introductie van nieuwe dure medicijnen, vindt prof. dr. Gabe Sonke (AVL). Hij verwacht dat dit helpt om de kosten van dure medicijnen te verminderen, vertelde hij tijdens zijn oratie op 16 september.

Farmaceutische bedrijven leveren steeds minder gegevens aan om te beoordelen of een geneesmiddel gezondheidswinst oplevert, ziet Sonke. Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) gaat volgens hem in deze trend mee. Dat vindt hij geen positieve ontwikkeling voor de patiënt en de maatschappij. Hij wil ervoor zorgen dat onderzoek naar gepast gebruik voorafgaat aan de introductie van nieuwe geneesmiddelen. In dit onderzoek krijgen patiënten een nieuw middel en wordt het gebruik hiervan zoals farmaceutische bedrijven het adviseren, vergeleken met het gebruik waarvan oncologen verwachten dat het een optimale uitkomst geeft voor de patiënt en de maatschappij.
Sonke denkt dat als patiënten, artsen, zorgverzekeraars en het Zorginstituut met elkaar samenwerken om dit soort studies uit te voeren, uiteindelijk miljoenen euro’s worden bespaard.