Overzicht

T1CRCs

Vroege CAFs dragen bij aan ingroeien en verspreiden kankercellen

  • 6 juni 2023

Het aantal grote darmoperaties voor vroege vormen van darmkanker kan mogelijk omlaag. Dit blijkt uit onderzoek van het LUMC. 

Dr. Luuk Hawinkels (rechts) en collega-onderzoeker Richard Dang
Beeld: LUMC

Dr. Luuk Hawinkels en zijn team hebben ontdekt dat bindweefselcellen al vroeg in de ontwikkeling van darmkanker kunnen bijdragen aan het ingroeien van darmkankercellen in de darmwand. Het is tot op heden lastig te bepalen welke patiënten uitgezaaide T1CRC hebben en dus baat hebben bij een operatie. Ruim 80 procent van de geopereerde patiënten blijkt achteraf geen uitzaaiingen te hebben én dus geen operatie nodig te hebben gehad.

Om dit percentage te verlagen, hebben de LUMC-wetenschappers eerst de biologie van T1CRCs onderzocht. De tumorgeassocieerde fibroblasten (CAFs) in vroege darmkankers bleken ook te kunnen bijdragen aan de verspreiding en ingroeiing van kankercellen – iets wat van CAFs in gevorderde kankers al bekend was. Alleen functioneren vroege CAFs op een geheel eigen manier – de reden waarom bestaande voorspellers voor gevorderde darmkankers niet altijd goed werken voor het verloop van vroege darmkanker.

Hawinkels en collega’s onderzoeken daarom op dit moment welke CAF-subtypes precies verantwoordelijk zijn voor het laten ingroeien en verspreiden van kankercellen. ‘Pas dan kunnen we betere voorspellers voor uitzaaiingen ontwikkelen en hoeven er hopelijk minder patiënten met T1CRC een belastende darmoperatie te ondergaan.’

De resultaten zijn onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Cellular and Molecular Gastroenterology and Hepatology.