Overzicht

Internationale SHAPE-studie

Verwijderen baarmoeder bij cervixcarcinoom minder vaak nodig

  • 16 juni 2023

In een vroeg stadium van cervixcarcinoom kan met een minder ingrijpende operatie worden volstaan dan tot nu gebruikelijk. Dat verkleint de kans op complicaties tijdens en na de ingreep, zoals pijn bij het vrijen of niet normaal kunnen plassen. Dit blijkt uit de internationale SHAPE-studie waaraan het LUMC deelnam.

dr. Cor de Kroon
Beeld: Nicole Klijn

Als er nog geen uitzaaiingen zijn, is een radicale baarmoederverwijdering wereldwijd de standaardbehandeling. Bij deze operatie wordt de baarmoeder en een groot deel van het weefsel eromheen verwijderd. Veel vrouwen hebben nadien last van complicaties en bijwerkingen. Onderzoekers wilden daarom nagaan of een operatie waarbij minder weefsel wordt weggehaald, ook effectief was.

Aan het SHAPE-onderzoek deden vrouwen uit meer dan 12 landen mee, waaronder 110 vrouwen uit Nederland. Gynaecoloog-oncoloog dr. Cor de Kroon leidde het Nederlandse onderzoeksteam. ‘Zoals we al hoopten bleek dat bij een wat minder ingrijpende operatie de kans op terugkomst van kanker net zo klein was als bij een uitgebreide operatie’, vertelt hij op de site van het LUMC. ‘De hele wereld wachtte op deze resultaten omdat we nu eindelijk de standaardbehandeling kunnen aanpassen. Daardoor kunnen we bij ongeveer de helft van de vrouwen met een vroeg stadium baarmoederhalskanker een minder uitgebreide operatie doen.’