Overzicht

Wait-and-see-methode slaat aan

Vermijden operatie endeldarmkanker geeft goede kwaliteit van leven

  • 24 april 2023

Door bij endeldarmkankerpatiënten na hun combinatiebehandeling het wait-and-see-beleid toe te passen en af te zien van operatie ervaren patiënten een goede kwaliteit van leven.

dr. Stéphanie Breukink
Beeld: MUMC

De behandeling van mensen met endeldarmkanker bestaat uit een voorbehandeling van radiotherapie, soms met chemotherapie, met aansluitend een operatieve verwijdering van de endeldarm. De voorbehandeling bleek bij een aantal patiënten voldoende om de operatie uit of af te stellen, door een afwachtend beleid te voeren (de wait-and-see-methode). Hierbij ervoeren de patiënten bovendien een betere kwaliteit van leven, doordat ze minder kans op een stoma hebben en minder seksuele, urinaire of darmklachten ondervinden.

‘De resultaten van dit onderzoek zijn belangrijk om te bespreken tijdens de voorlichting van patiënten met endeldarmkanker zodat ze een reële verwachting hebben van het wait-and-see-beleid’, vertelt hoofdonderzoeker dr. Stéphanie Breukink op de site van het MUMC. ‘Ook bij het opzetten van studies naar nieuwe behandelstrategieën voor patiënten met endeldarmkanker zijn deze resultaten van belang, omdat naast de kans op genezing, kwaliteit van leven steeds meer aandacht verdient.’

De studie is gepubliceerd op Jama Surgery.