Overzicht

NVVP-expertisegroep mammapathologie

Van EUSOMA naar RCB in verslaglegging mammacarcinoom na neoadjuvante chemotherapie

  • 28 augustus 2023

Op het moment wordt de responsevaluatie na neoadjuvante chemotherapie (NAC) bij het mammacarcinoom beoordeeld volgens de EUSOMA-criteria (richtlijnen van de Europese vereniging van borstkankerspecialisten), die gebaseerd zijn op een artikel van Pinder et al. (Histopathology, 2007). Internationaal wordt echter overwegend de Residual Cancer Burden (RCB) gebruikt, een methode die sterker gevalideerd is wat betreft interobserver variatie en prognosebepaling.

Beeld: vector4stock, Freepik

In een aantal centra in Nederland wordt deze methode al gebruikt in het kader van klinische studies. Uiteraard wordt gestreefd naar een uniforme rapportage die reproduceerbaar, relevant voor de prognose en internationaal geaccepteerd is.

De Expertisegroep mammapathologie van de NVVP (Nederlandse Vereniging voor Pathologie) vindt het daarom wenselijk dat de oncologische zorg in Nederland overstapt naar de RCB door dit op te nemen in de PALGA-protocolmodule. Om deze overgang zo goed mogelijk te laten verlopen zijn er meerdere besprekingen geweest met oncologen en zijn sinds een jaar enkele webinars georganiseerd voor de nascholing van pathologen.

De verwachting is dat de nieuwe versie van het PALGA-protocol mammacarcinoom na NAC, waarin de RCB ingebouwd is, in september wordt uitgerold over alle PA-laboratoria in Nederland. Vanaf dat moment kan worden overgestapt op het gebruik van de RCB om de hoeveelheid resttumor na NAC te kwantificeren.