Overzicht

Onderzoek Radboudumc

Vaker kanker bij jonge patiënten na een beroerte

  • 7 april 2023

Per jaar krijgen zo’n drieduizend Nederlanders jonger dan vijftig jaar een beroerte. Onderzoek van het Radboudumc toont nu een opvallend verband aan tussen beroertes en kanker op jonge leeftijd. 

Frank-Erik de Leeuw en Jamie Verhoeven
Beeld: Radboudumc

‘Het viel ons al eerder op dat vrij veel van deze patiënten uiteindelijk overlijden aan kanker. Dit verraste ons, we hadden namelijk verwacht dat hart- en vaatziekten de belangrijkste doodsoorzaak zouden zijn. Hier zijn we toen verder ingedoken’, zegt arts-onderzoeker Jamie Verhoeven op de website van het Radboudumc.

Bij patiënten jonger dan vijftig jaar met een herseninfarct was het aantal kankerdiagnoses in het jaar erna tweeënhalf keer hoger dan bij jongeren zonder herseninfarct. Voor jonge patiënten met een hersenbloeding was dit zelfs ruim vijf keer hoger. Het ging vooral om longkanker en bloedkanker.

Hoogleraar neurologie prof. dr. Frank-Erik de Leeuw leidde het onderzoek. ‘Het is waarschijnlijk dat de kanker al aanwezig was toen de patiënt de beroerte kreeg. De diagnose was alleen nog niet gesteld’, aldus De Leeuw. De onderzoekers denken dat de bloedstolling ermee te maken heeft – kanker activeert die immers.

De resultaten zijn verschenen in JAMA Network Open.