Overzicht

Uitgaven geneesmiddelen kanker nemen fors toe, overleving stijgt niet overal

  • 16 oktober 2023

De afgelopen 10 jaar gaven we in Nederland circa 10 miljard euro uit aan geneesmiddelen voor de behandeling van kanker. Bij een aantal patiëntengroepen kan het leven met deze middelen succesvol verlengd worden. Dat geldt echter niet voor iedereen. Dat blijkt uit een analyse van Integraal Kankercentrum Nederland.

Beeld: Adobe Stock

Bij één op de vijf patiënten is kanker op het moment van diagnose uitgezaaid. Prof. dr. Valery Lemmens, lid van raad van bestuur van IKNL, stelt op de website van het kankerinstituut: ‘Met name bij de groep patiënten bij wie de kanker is uitgezaaid zien we over de gehele patiëntgroep weinig verbetering in overleving.’ De nieuwe en de dure oncolytica komen dus niet ten goede aan alle groepen kankerpatiënten. Sommige geneesmiddelen werken alleen bij patiënten met een tumor met specifieke eigenschappen. En soms wordt er afgezien van behandeling, omdat een geneesmiddel een te grote kans op bijwerkingen geeft in verhouding tot de conditie of de levensverwachting van de patiënt.

Kankersoorten waarvoor de uitgaven het hoogst waren, zijn hematologische maligniteiten, gevolgd door longkanker en melanoom. De overleving bij hematologische maligniteiten is in het algemeen verbeterd. De stijgende overlevingstrends hebben te maken met de introductie van nieuwe geneesmiddelen en verbeterde inzet van behandeling.