Overzicht

Digitale toepassingen in darmkankerzorg onderzocht

Twaalf mogelijkheden om digitaal zorgpad darmkanker te verbeteren

  • 17 april 2023

Ondanks de diverse toepassingen van digitale zorg bij darmkankerzorg ontbreekt structurele integratie in de klinische praktijk. Promovenda Digitale zorg Liza van Deursen (RIVM en LUMC/NeLL) onderzocht hoe deze vorm van zorg beter kan bijdragen aan die praktijk.

Promovenda Liza van Deursen
Beeld: Liza van Deursen

Uit Van Deursens onderzoek bleek dat zorgverleners en managers betrokken bij darmkankerzorg vinden dat beschikbare digitale zorgtoepassingen beter benut kunnen worden in de zorg voor patiënten. Er zijn twaalf verschillende mogelijkheden geïdentificeerd om het darmkankerzorgpad te verbeteren.

Enkele daarvan kunnen worden toegepast in een specifieke fase van het pad (zoals digitale patiëntondersteuning in het prehabilitatie programma). Andere kunnen in meerdere fasen worden ingezet of ook buiten de ziekenhuiszorgsetting (denk aan digitale spreekuren om de zorg toegankelijker te maken). Sommige mogelijkheden kunnen eenvoudig worden geïmplementeerd (digitale communicatie om de voorbereiding op de behandeling te vergemakkelijken), terwijl andere juist structurele, systemische veranderingen vereisen (zoals een efficiëntere uitwisseling van patiëntgegevens tussen zorgprofessionals).

Het onderzoek, gepubliceerd in Supportive Care in Cancer, geeft inzicht in hoe e-health waarde kan toevoegen aan darmkankerzorg en kan bijdragen aan de Quadruple Aim (kwaliteit van zorg, gezondheid van patiënten, ervaringen van medewerkers en zorgkosten). Het toont aan dat digitale zorg kan bijdragen aan de kankerzorg.

De volgende stap is volgens Van Deursen de perspectieven van andere belanghebbenden onderzoeken, de geïdentificeerde mogelijkheden prioriteren en een succesvolle implementatie opzetten.