Overzicht

‘Tumor-DNA in liquor kan diagnostiek van leptomeningeale metastasen verbeteren’

  • 16 mei 2022

Het analyseren van tumor-DNA in liquor lijkt een veelbelovende methode te zijn om metastasen bij mammacarcinoom eerder op te sporen en te behandelen, ontdekte dr. Lindsay Angus tijdens haar promotieonderzoek bij het Erasmus MC. Voor haar onderzoek ontving ze de BOOG Young Investigator Award, een prijs voor jonge getalenteerde onderzoekers.

Dr. Lindsay Angus
Dr. Lindsay Angus met de BOOG Young Investigator Award
Beeld: Magritt Noordhoek

Aios interne geneeskunde dr. Angus (Albert Schweitzer Ziekenhuis) analyseerde tijdens haar promotietraject tumor-DNA in weefselbiopten van patiënten met gemetastaseerd mammacarcinoom. ‘We maakten gebruik van whole genome sequencing om te achterhalen of er verschillen zijn met primaire tumoren.’ Die verschillen bleken er te zijn: de mutatielast van de tumor verdubbelt bij gemetastaseerd mammacarcinoom en de relatieve bijdragen van mutatiesignaturen verschuiven. 

Maar wat het meest klinisch relevant is van deze studie, vertelt Angus, ‘is dat we op basis van het DNA kunnen kijken voor welke behandeling patiënten in aanmerking komen. Voor 40 tot 45 procent van de DNA-profielen die we tegenkomen bij gemetastaseerd mammacarcinoom bestaan al medicijnen die goedgekeurd zijn door de EMA en FDA.’ Ze noemt als voorbeeld een bestaande therapie voor melanoom met een BRAF-mutatie, een mutatie die ze ook bij mammacarcinoom zag. 

Kwaliteitsvol onderzoek

De jury van de BOOG Young Investigator Award prijst de kwaliteit van Angus’ onderzoek dat in Nature Genetics verscheen, net zoals haar andere publicatie in Clinical Cancer Research over het analyseren van celvrij tumor-DNA in liquor. Daarom kreeg Angus de Young Investigator Award uitgereikt tijdens het NABON-BOOG Symposium vorige maand.

Voor haar andere publicatie zocht Angus uit of het mogelijk is om leptomeningeale metastase bij patiënten met mammacarcinoom sneller te detecteren dan dat nu het geval is. ‘MRI en cytologie zijn detectiemethoden met een beperkte gevoeligheid. We bekeken of we aan de hand van celvrij tumor-DNA in hersenvocht kunnen voorspellen of een patiënt leptomeningeale metastase heeft. Dit vergeleken we met de diagnoses die via cytologie waren verkregen.’

Angus zag dat de aanwezigheid van tumor-DNA in het hersenvocht voorspellend is voor een kortere overleving en de ontwikkeling van leptomeningeale metastasen. ‘Dit blijkt een veelbelovende detectiemethode te zijn. Maar er is nog meer onderzoek nodig voordat we deze methode in de praktijk kunnen toepassen.’