Overzicht

Promotie Manon Boddaert (IKNL)

‘Tijdige integratie palliatieve zorg in alle domeinen reguliere zorg nodig’

  • 20 maart 2023

Om hoogwaardige palliatieve zorg op het juiste moment, op de juiste plek en door de juiste zorgverlener te geven is tijdige integratie van palliatieve zorg in alle domeinen van reguliere zorg nodig. Dat blijkt uit het onderzoek Quality palliative care for all WANT IT! towards death, while alive van IKNL-onderzoeker dr. Manon Boddaert. 

Manon Boddaert met haar paranimfen Joep Douwma en Anne-Floor Dijxhoorn
Beeld: IKNL

Het onderzoek geeft inzicht in de meerwaarde, beschikbaarheid en toegankelijkheid van palliatieve zorg in Nederland. Daarnaast beschrijft het de totstandkoming van het nationale Kwaliteitskader Palliatieve Zorg Nederland en presenteert het de essenties om zorgverleners te ondersteunen in het bieden van hoogwaardige palliatieve zorg.

Boddaert hield twee landelijke enquêtes en onderzocht via administratieve databases de relatie tussen palliatieve zorg en mogelijke nietpassende zorg in de laatste maand van het leven bij kankerpatiënten.

‘Het proefschrift geeft beleidsmakers en zorgverleners handvatten tot betere en vanzelfsprekende samenwerking tussen betrokken zorgverleners’, zegt Boddaerts promotor prof. dr. Yvette van der Linden, hoogleraar Palliatieve Geneeskunde bij het LUMC en IKNL, op de site van IKNL.

Boddaert promoveerde op 15 maart aan het LUMC.