Overzicht

RIVM

Steeds minder deelnemers aan bevolkingsonderzoeken

  • 16 oktober 2023

De bevolkingsonderzoeken borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker laten ook dit jaar weer een daling zien in aantal deelnemers. Dat blijkt uit de jaarlijkse monitors over de bevolkingsonderzoeken van het RIVM.

Beeld: Adobe Stock

Het aantal deelnemers aan het bevolkingsonderzoek borstkanker daalde van 73 procent in 2021 naar bijna 71 procent in 2022; bij darmkanker naar ruim 68 procent (71 procent in 2021). En voor baarmoederhalskanker ging het om een daling naar 46 procent (54 procent in 2021). Uit de cijfers over 2022 blijkt dat er via de bevolkingsonderzoeken bij duizenden mensen een vorm van kanker werd gevonden. Of in geval van darmkanker en baarmoederhalskanker, vaak een voorstadium daarvan. Bij borstkanker ging het om 6.869 deelnemers, bij baarmoederhalskanker om 3.642 (96 procent voorstadia, 4 procent kanker) en bij darmkanker om 16.616 mensen (87 procent voorstadium, 13 procent kanker).

Een deel van de mensen wordt op de huidige manier van uitnodigen niet goed bereikt, is de conclusie van het RIVM. Het gaat dan vooral om mensen met een lager inkomen, een lagere opleiding en mensen met een migratieachtergrond. Het Rijksinstituut gaat onderzoeken hoe ze deze mensen beter in beeld kunnen krijgen en hoe ze die beter kunnen informeren.

Demissionair minister Kuiper van Volksgezondheid laat verder onderzoeken waarom mensen minder vaak deelnemen aan bevolkingsonderzoeken.